Geen energielabel bij verkoop? Meteen betalen

Elk huis heeft een energielabel. Of zou dat moeten hebben. In elk geval bij de verkoop moet een officieel label overlegd worden. Zo niet, dan volgt er een boete. Was die eerder voorwaardelijk, vanaf nu mag je meteen je portemonnee trekken!

En die boete is niet mals: 170 euro voor particulieren, 340 euro voor organisaties. Dat ligt ver beneden de eerdere boete van 405 euro, maar die verlaging is slechts een pleister op de wonde. Eerder kon je namelijk nog onder een boete uitkomen als je alsnog een energielabel regelde. Sinds 3 juli van dit jaar moet je echt zorgen dat alles in orde is en de nieuwe eigenaar het label meekrijgt. Overigens ligt het percentage van verkopers die een energielabel hebben volgens de NVM momenteel op zo’n negentig procent. Laat je dus niet verrassen.

Definitief

Een verrassing voorkomen is overigens erg eenvoudig. Vandaar dat de overgrote meerderheid van de verkopers wél een label kan overhandigen. Heb je dat nog niet, dan is het volgende stappenplan misschien handig:

  • Elk huis heeft een voorlopig label gekregen vanuit de overheid. Dit label is te vinden op de website zoekuwenergielabel.nl.
  • Heeft jouw huis geen definitief label, dan kun je van hieruit doorklikken naar energielabel.nl/woningen. Hier vind je meer informatie over het energielabel én een link naar de website waar je een definitief label kunt aanvragen: www.energielabelvoorwoningen.nl.
  • Log je in met je DigiD en controleer de geregistreerde gegevens van je woning. Pas deze aan waar nodig, bijvoorbeeld wanneer je zelf energiebesparende maatregelen hebt genomen. Dit kun je bewijzen met bijvoorbeeld foto’s of bonnetjes. Daarna kun je een deskundige kiezen die de gegevens beoordeelt en het label definitief maakt. Dit kost een paar tientjes.

Interessant

Overigens is een energielabel niet alleen handig om boetes te voorkomen, het zegt ook iets over de toestand van je huis. Hoe beter je label, hoe energiezuiniger je huis is. Dat is goed voor milieu en portemonnee, maar ook voor de verkoopkansen van je huis.