Stap voor stap nieuwbouw kopen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening en een impressie, maakt u een belangrijke keuze voor de komende jaren. Wanneer u geïnteresseerd bent in een woning is het vaak mogelijk om een start verkoop bijeenkomst bij te wonen. Dit moment maakt het mogelijk om je in te schrijven voor jouw woning. Op de start verkoop bijeenkomst is alle informatie over jou toekomstige woning beschikbaar en worden al je vragen beantwoord door de makelaars en ontwikkelaars. Wanneer je geïnteresseerd raakt in het project, en de start verkoop, al geweest is kun je het beste contact opnemen met de makelaar. Zij vertellen u dan wat de actuele status is en of u zich nog kan inschrijven.

Stap 1: Inschrijving & toewijzing

Wanneer u van plan bent om een nieuwbouwwoning aan te kopen, gaat u zich inschrijven op één of meer kavelnummers. U ontvangt de informatie van de makelaar en voor u vragen kunt u altijd terecht bij de Nieuwbouwspecialisten. Wanneer u via een inschrijving uw interesse kenbaar heeft gemaakt, en er zijn meerdere mensen voor dezelfde woning, worden de woningen geloot onder de inschrijver. Wanneer u de woning toegewezen krijgt gaat u verder in het proces en in gesprek met de makelaar.

Stap 2: Eerste gesprek

Wanneer de woning is toegewezen gaat u met de makelaar een eerste gesprek aan. Uw makelaar bekijkt en controleert samen met u na het toewijzen van een bouwkavel de bouwtekeningen en het bouwbestek nog eens goed.Hoe groot is uw huis precies? Welke mogelijkheden hebt u? Wellicht kunt u een modelwoning bekijken om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Uw makelaar kan door zijn kennis en ervaring antwoord geven op al uw mogelijke vragen.

Stap 3: Tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt een koop- en aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met de aannemingsovereenkomst geeft u de aannemer meteen opdracht uw woning te bouwen. Uw makelaar werpt een onafhankelijke en kritische blijk op de overeenkomst. Wanneer u zeker bent dat u de nieuwbouwwoning wilt aankopen en geen vragen meer heeft over de koop- en aannemingsovereenkomst, tekent u deze overeenkomsten.

Stap 4: Uw nieuwbouwhuis financieren

Bij nieuwbouw hebt u vaak te maken met extra rentekosten (bouwrente), omdat u tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Wij werken goed samen met hypotheekadviseurs die u alles over uw hypotheekmogelijkheden kunnen vertellen.

Stap 5: Afhandeling

Wanneer uw financiering rond is en alle andere ontbindende en opschortende voorwaarden die samenhangen met het project zijn voldaan, kan de akte van levering worden gepasseerd bij de notaris. Vaak heeft een projectontwikkelaar één notaris aangewezen voor heel het project. Wanneer u een andere notaris wenst voor het ondertekenen van de akte van levering is dit geen enkel probleem.

Stap 6: De bouw

Wanneer u de woning heeft gekocht en de bouw begint kunt u het bouwproces volgen en uw toekomstige nieuwbouwwoning bezoeken. Vaak worden er kijkmiddagen georganiseerd om uw nieuwbouwwoning te bezoeken. Tevens kunt u kennismaken met de buren.

Stap 7: De oplevering van uw nieuwbouwwoning

Wanneer de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd is dit altijd een feestelijk moment. Echter moet er nog wel een opleveringsinspectie worden gedaan of daadwerkelijk al uw wensen waarvoor u getekend heeft daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Door een inspectie één week voor de oplevering te doen in uw nieuwe woning voorkomt u dat u na de oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd had gezien. De aannemer kan dit dan nog aanpassen voordat u de woning betrekt.

Stap 8: 3 maanden controle

3 maanden na de oplevering van uw nieuwbouwwoning neemt de aannemer contact met u op. Je kunt namelijk pas vaak de woning echt beoordelen als je er daadwerkelijk in woont. Wanneer je tijdens deze drie maanden punten tegenkomt waar je niet tevreden mee bent, dient de aannemer dit nog op te lossen. Het is daarbij vaak ook nog mogelijk een aanvullend onderhoudscontract met de aannemer af te sluiten.

 

Bron: Nieuwbouwbewust